- 4 באוק׳ 2023
- 28 בספט׳ 2023
- 21 בספט׳ 2023
עודכן: 20 בספט׳ 2023
לאורך השנים, נוכל להבחין בהידוק היחסים בין עיבודיו השונים של באטמן בקולנוע ובטלוויזיה לבין חוברות הקומיקס. כתוצר ישיר של מגמה זו, גם סרטם הקרב ובא של מאט ריבס (כוכב הקופים: המלחמה, קלוברפילד) ורוברט פטינסון אודות איש העטלף, נבנה על יסודות ההיסטוריה העשירה של גיבור העל. לקראת עלייתו הקרובה של באטמן בבתי הקולנוע, נסקור את סיפורי הקומיקס שידוע כי ריבס שאב מהם השראה לקראת סרטו החדש, לצד כמה שפוטנציאלית השפיעו עליו - או בסבירות גבוהה אפילו עשויים להשפיע עליו בסרטי ההמשך. נתחיל?
הקונספט פשוט למדי: שרשרת האירועים נפתחת בליל כל הקדושים, בו נרצח אחיינו של ה"רומאי"- קרמיין פלקוני בכבודו ובעצמו, ראש אחד מארגוני המאפיה הגדולים בעיר. לצד גופתו, מונחים אקדח לו חובר משתיק קול מאולתר מפטמת בקבוק חלב לתינוקות, וכן עששית עשויה מדלעת כיאות לאווירת החג. כמובן, ספירת הגופות גוברת מדי חג, עם עוד קורבנות הנמצאים ללא רוח חיים ו"מחווה" עבור החג הנוכחי שמונחת לידם. הסיפור משלב תעלומה ודמויות פנטסטיות, שרק בזכות הציור של המאייר טים סייל, בוהקות מעבר לדף וקורנות מהווי על-טבעי ייחודי בקרב הקאנון של באטמן.
ראוי לציין כי הסיפור הנדון כבר זכה לעיבוד מצויר בסדרת סרטים בת שני חלקים, בכיכובו של ג'נסן אקלס (על טבעי, סמולוויל). האחרון דיבב את איש העטלף עצמו, אחרי שכבר נכנס לעולם המצויר של סרטי DC בתור הברדס האדום (Red Hood), כשלצדו דובבה נאיה ריברה המנוחה - המוכרת מגלי וסרטי סטפ אפ - שגילמה את קאטוומן. נקודה משעשעת היא שגם ג'ק קווויד, "יואי" מהבנים (The Boys), תרם את קולו לסרט. זוהי בעצם עבודתם המשותפת הראשונה של ג'נסן וקוויד, עוד בטרם זו שתגיע אלינו בהמשך השנה בעונה השלישית של הבנים. כך או אחרת, העיבוד המצויר של הסיפור מעט שונה מהקומיקס, אך השלד העלילתי מאוד דומה ולכן ניתן להסתפק בסרט המצויר. למרות זאת, כחובב קומיקס, אני ממליץ עליו בחום.
הסיפור הבא נכתב על-ידי פרנק מילר, כותב קומיקס שנודע בזכות יצירותיו הרבות אודות באטמן, דרדוויל, 300 ונוספים, וכתב גם את באטמן: האביר האפל חוזר, ששימש הן את כריסטופר נולאן בעלייתו של האביר האפל והן את זאק סניידר עבור באטמן נגד סופרמן: שחר הצדק. הקומיקס המדובר שלו, השנה הראשונה, מציג את ההתמודדות של ברוס ווין עם התחלתו כבאטמן, לצד הקשיים האישיים של ג'ים גורדון לאחר המעבר לגות'האם עם אישתו ברברה ובנם ג'יימס גורדון ג'וניור.
רגע מפורסם מהסיפור הנדון, הוא האירוע המכריע את זהותו של באטמן – ברוס יושב על כורסא ובוהה בפרוטומה (פסל) של אביו, ובעודו תוהה על מקומו כמגן העיר – עטלף מתרסק דרך החלון. "כן, אבא", אומר ברוס. "אהפוך לעטלף". בנימה אישית, אני מקווה שנזכה לראות סצנה בסגנון בבאטמן, ואפילו מצפה לכזאת לאור הבחירה לדלג על הרצח של תומאס ומרתה ויין. למעט באטמן מתחיל, שמיהר לייסד את מעמדו של באטמן כגיבור, טרם זכינו לראות סיפור המתמקד בבאטמן בתחילת דרכו ואת הקשיים הפוגשים אותו, ולא מן הנמנע שנזכה לראות הרבה מזה בקרוב.
סיפור פחות מוכר, שנכתב ואויר על ידי דרווין קוק, ומציג את המאבק הפסיכולוגי בין ברוס ויין לזהותו כבאטמן. לאחר התאבדות מפתיעה של פושע זוטר, שנבעה בעקיפין מחוסר היכולת של באטמן להרוג את הג'וקר, ברוס עובר משבר מנטלי בו הוא הוזה את באטמן כיישות נפרדת הישר מהתת-מודע שלו. קוק שאב כאן השראה די ברורה מ"מודל הנפש הפרוידיאני", המוכר בעולמות הפסיכולוגיה בשל חלוקתה של הנפש האנושית לשלוש רמות שונות – האיד, האגו, והסופר-אגו.
בקצרה, אם האיד הינו הקול האינסטינקטיבי הסובב את כל היצרים ההישרדותיים שלנו, והסופר-אגו הוא החלק המכיל בתוכו את כל העקרונות שאנו מקבלים מהסביבה בגדילתנו, אז האגו הוא החלק האמצעי שיודע להגיד "לא" לאיד - ובו-זמנית, גם לנתח את הסביבה באופן שוטף. הודות לכך, הוא נותן מענה לצרכים היומיומיים של האדם. באטמן מוצג כאגו השוכן בתת-מודע ומלווה את ברוס עוד מלפני רצח הוריו - הוא מסמל את הפחד השורר בו עוד בטרם מותם.
העובדה שריבס ציין את הסיפור בכנס ה-DC Fandome של 2020 כאחד שהוא חשב עליו המון בהקשר של הדמות, ואף פירט בהרחבה רבה על האופי המורכב של באטמן בו - תורם גם הוא לציפייה לקראת הסרט החדש.
ישנן כמובן עוד יצירות רבות אודות איש העטלף, כמו הבדיחה ההורגת (The Killing Joke), מאת אלן מור שכתב גם את השומרים (Watchmen) ו-ונדטה (V For Vendetta). העלילה מציגה את היוולדותו של הג'וקר באופן גלוי, שאינו טריוויאלי בכלל לאור האופי המסתורי של הדמות. בהווה, הג'וקר חוטף ומתעלל בג'ים גורדון בניסיון לשבור את רוחו, וכך להוכיח ש"כל הנדרש כדי להשתגע זה יום רע אחד". להערכתי, ג'וקר בסגנון אפל וטרגי כזה ישתלב היטב ביקום שריבס בונה.
סיפור מפורסם נוסף מאת סקוט סניידר הינו הסאגה של בית המשפט של הינשופים (The Court Of Owls), במרכזו תעלומה סביב מעין מדינה עמוקה (Deep state) ששולטת בגות'האם. בתי המשפט של העיר כבר הוצגו בלייב-אקשן בסדרה גות'האם, ונזכה לראותם שוב במשחק Gotham Knights שייצא בהמשך השנה. עם העלייה המתמשכת בהופעותיו של הארגון – נדמה שזה רק עניין של זמן עד שהם יופיעו גם בסרטים, ובתקווה כאויבים מקוריים עבור פטינסון.
ההמלצות לקריאה כמובן אינן בגדר חובה כדי ליהנות מבאטמן, שכן ריבס והאחים וורנר לוקחים בחשבון שלא כולנו בקיאים בחומר, ועמלו קודם כל כדי ליצור סרט שיוכל לעמוד בפני עצמו ולתפקד כראוי בקופות. עם זאת, קריאת הספרים או צפייה בחלק מהסרטים המצוירים כנראה ישתלמו מבחינות אחרות, מפני שתמיד ישנם רפרנסים או קישוטים עלילתיים שנותנים כבוד לביתו המקורי של באטמן: הקומיקס. איך שלא יהיה, נדמה שהסרט מוחזק בידיים איתנות, וכולי תקווה שאכן נצא מחויכים ביותר לאחר 3 שעות בעולמו החדש של איש העטלף.
לכל העדכונים החמים, הכתבות והחדשות: הצטרפו אלינו בערוץ הטלגרם החדש של מאה בקולנוע. לדיונים נוספים והמלצות משלכם ניתן להצטרף גם לקבוצת החברים שלנו. תוכלו גם לעקוב אחרינו בעמודי הרשתות החברתיות שלנו באינסטגרם ובפייסבוק או לשלוח הודעה בדוא"ל בכל נושא.
Comments