top of page

תודה!

הכתבות האחרונות במגזין

עוד במגזין

"צליל החופש": הקונספירציות והסערה מאחורי הסרט העצמאי שסחף את ארה"ב

עודכן: 24 בפבר׳

בתחילת יולי, "צליל החופש" הגיע לבתי הקולנוע בארה"ב והפך אט-אט ללהיט עם הכנסות של 181 מיליון דולר מתקציב זעום של כ-14.5 מיליון דולר בלבד. איך זה קרה? ומה הקשר לטראמפ?

מתוך "צליל החופש" | צילום: באדיבות Angel Studios
מתוך "צליל החופש" | צילום: באדיבות Angel Studios

להטבות בלעדיות, כרטיסים במתנה ועוד הפתעות: הצטרפו לאינסטגרם שלנו! 


בחודש יולי האחרון הוליווד החלה להראות סימני חרדה. מלבד שביתת התסריטאים והשחקנים, שהכניסה את כלל ההפקות של האולפנים הגדולים לפסק זמן שאורכו אינו ידוע, מערך סרטי הקיץ הנוכחי התקשה להניב את הפירות המצופים ממנו בקופות. האולפנים הגדולים תזמנו את הפצתם של כ-30% יותר סרטים מאשר אלה שהופצו בקיץ שעבר, אך הכנסות הקיץ הנוכחי עד לאמצע חודש יולי היו נמוכות בכ-7% בהשוואה לאותו הזמן בשנה הקודמת.

כך למשל, הפלאש גילה שהשערוריות של כוכבו וחוסר עניין בימיו האחרונים של הסיבוב הנוכחי ביקום הקולנועי של DC, יכולים להאט גם את האיש המהיר בעולם לקצב של צב. הסרט שתקציבו ההתחלתי מעורך בכ-200 מיליון דולר (לא כולל עלויות פרסום), הכניס רק קצת מעל ל-108 מיליון דולר בבתי הקולנוע של צפון אמריקה. סרטים נוספים שהופיעו מתחת למצופה הקיץ כללו את מהיר ועצבני 10, אינדיאנה ג'ונס 5, בת הים הקטנה, אלמנטלי ומשימה בלתי אפשרית: נקמת מוות - חלק ראשון.


כלל הסרטים הללו הופקו בתקציב מנופח (שנגרם בחלקו עקב ההגבלות שעימן ההפקות היו צריכות להתמודד בימי הקורונה), אך הניבו לתוצאות בינוניות בקופות.

שיגעון ה"ברבנהיימר" הציל את הקיץ. מתוך "ברבי", "אופנהיימר" | צילום: באדיבות טוליפ אנטרטיינמנט
שיגעון ה"ברבנהיימר" הציל את הקיץ. מתוך "ברבי", "אופנהיימר" | צילום: באדיבות טוליפ אנטרטיינמנט

למעשה, עד לסוף חודש יולי, שובר הקופות היחיד שניתן היה להצביע עליו בברור היה ספיידרמן: ברחבי ממדי העכביש, אך בזכות שיגעון "ברבנהיימר" הוליווד יכולה להתחיל להסתכל על שורת הרווח של קיץ זה דרך משקפיים ורודים. ברבי ואופנהיימר הפכו לשוברי קופות מיידיים והשאירו אחריהם ענן פטריה גדול אשר עתיד להשאיר את אותותיו לפחות עד לעונת הפרסים הקרובה.


עד כה הרוויחו יחדיו שני הסרטים למעלה מ-894 מיליון דולר בקופות בצפון אמריקה (אופנהיימר כ-300 מיליון דולר וברבי כ-594 מיליון דולר). בזכות סכומים אלו, הוליווד עשתה צעד עצום בדרך לעבר היעד המבוקש לעונה זו שיסמל את חזרתה הרשמית לימים של לפני מגפת הקורונה - הכנסות כוללות של 4 מיליארד דולר בבתי הקולנוע בצפון אמריקה.


לצד סרטים אלו הצליח לעלות במפתיע לטבלת הסרטים הרווחיים ביותר של הקיץ סרט בעל תקציב זעום לעומת מאות מיליוני הדולרים שהושקעו במתחריו. צליל החופש (Sound of Freedom), סרטו החדש של אולפן קטנטן בשם Angel Studios, הצליח לגרוף עד כה כ-181 מיליון דולר בארה"ב לבדה אל מול תקציב של כ-14.5 מיליון דולר בלבד, ובכך הפך לאחד מהסרטים העצמאיים הרווחיים ביותר בכל הזמנים. המותחן המבוסס על סיפור אמיתי, מגולל את סיפורו של סוכן פדרלי לשעבר, שנאבק בסוחרי ילדים בדרום אמריקה.

ג'ים קאביזל. מתוך "צליל החופש" | צילום: באדיבות Angel Studios
ג'ים קאביזל. מתוך "צליל החופש" | צילום: באדיבות Angel Studios

עם זאת, דרכו של הסרט העצמאי הקטן לרשימת שוברי הקופות נקשרה בסקנדלים ובתיאוריות קונספירציה הנתמכות על-ידי תנועת הימין הקיצוני האמריקאית QAnon. בעוד עלילת הסרט אינה מתייחסת באופן ישיר לתנועה הידועה לשמצה, כוכב הסרט ג'יימס קאביזל (הפסיון של ישו, הקו האדום) הוא בעל היסטוריה ארוכה עימה.


קאביזל לקח חלק במספר אירועים של התנועה וקידם את אחת מתאוריות הקונספירציה הביזאריות ביותר שלה, לפיה מנהיגים דמוקרטיים, כוכבי הוליווד ומיליארדרים שונים עומדים בראש אליטות הסוגדות לשטן. כאלו המנהלות רשת בינלאומית של סחר בילדים, הפועלת לחטוף ולהרוג ילדים כדי לקצור מדמם כימיקל שנקרא אנדרכרום, שמקנה לחברי האליטות מראה צעיר.

אם לא די בכך, גם האדם האמיתי אותו מגלם קאביזל בסרט, טים בלארד, מעורב במספר שערוריות. לאחר סיום תפקידו הפדרלי, הקים בלארד קבוצה למאבק בסחר בילדים בשם "מבצע מסילת הרכבת המחתרתית" (Operation Underground Railroad), שעל-פי קורותיה הסרט מתיימר להיות מבוסס.


הקבוצה נתמכת על-ידי ארגוני ימין שנויים במחלוקת, ומואשמת בעיוותים נרחבים של עובדות לגבי פעולותיה, ובהן לקיחת קרדיט לפעולות חילוץ של ארגונים אחרים, המצאת סיפורי חילוץ נועזים לצורכי יח"צ וקבלת תרומות ואף שימוש במדיום כמקור מודיעני לחילוץ ילדים.

טראמפ. קיים הקרנה פרטית של הסרט | צילום: באדיבות REUTERS
טראמפ. קיים הקרנה פרטית של הסרט | צילום: באדיבות REUTERS

מסע הקידום של הסרט פנה באופן מובהק לקהל השמרני-נוצרי באמצעות ראיונות לפודקאסטים ולתוכניות של דמויות פופולריות בקרב אותו קהל, בהם שון האניטי ויועצו הבכיר לשעבר של טראמפ, סטיב באנון. במהלכם, הדגיש קאביזל את חיבתו ל-QAnon ולתאוריית הקונספירציה אשר הוזכרה לעיל, וכך יצר קשר ברור בינה לבין הסרט. קאביזל גם הספיק להופיע על בימות של דמויות יותר קיצוניות בעולם הרפובליקני האמריקאי, וביניהם שדרן שנתפס באמירות אנטישמיות המשבחות את היטלר. נוסף על כך, הסרט קיבל תשבחות משורה של פוליטיקאים רפובליקנים שנויים במחלוקת, בהם גם נשיא ארה"ב לשעבר בכבודו ובעצמו, דונלד טראמפ, שאירח הקרנה פרטית שלו.


האולפן העומד מאחורי הסרט משתמש גם בשיטת קידום ייחודית, שבמסגרתה ניתן לתרום כרטיס לאנשים שאינם יכולים לשלם עבורו בעצמם. לפי נתוני אתר האולפן, עד עתה נרכשו מעל ל-17 מיליון כרטיסים בדרך זו. שיטה זו מעלה תהיות גם לגבי ההכנסות המדווחות של הסרט, משום שלא ברור כמה מכלל הכרטיסים שנרכשו לסרט למעשה נקנו במסגרת זו ולא ניתן לדעת בכמה מהכרטיסים הללו באמת נעשה שימוש בסופו של יום.

מבקרי הסרט טוענים כי הוא מהווה כלי בידי העומדים מאחוריו לקידום תאוריות קונספירציה חסרות בסיס והכנסתם למיינסטרים, בעוד מעריציו גורסים כי הוא שופך אור על בעיה חשובה שהתקשורת הממוסדת לא מרבה לעסוק בה. בד בבד, ניתן לראות כי ההצלחה המסחרית שלו מוכיחה כי קיים קהל גדול של צופים שמרניים המהווה מכרה זהב לא מנוצל עבור הוליווד. הסרטים הרגילים של האולפנים הגדולים פשוט לא מעניינים או מייצגים אותם.


כדי לחזור בבטחה להכנסות הימים שקדמו למגפת הקורונה, לא מן הנמנע שהוליווד תצטרך לקחת בחשבון גם אותם. איך זה ישפיע על התוצרת הקולנועית ההוליוודית העתידית? נוכל רק לחכות ולראות.

 

לכל העדכונים החמים, הכתבות והחדשות: הצטרפו אלינו בערוץ הטלגרם החדש של מאה בקולנוע. לדיונים נוספים והמלצות משלכם ניתן להצטרף גם לקבוצת החברים שלנו. תוכלו גם לעקוב אחרינו בעמודי הרשתות החברתיות שלנו באינסטגרם ובפייסבוק או לשלוח הודעה בדוא"ל בכל נושא.

Comments


bottom of page