- 4 באוק׳ 2023
- 28 בספט׳ 2023
- 21 בספט׳ 2023
עודכן: 25 בפבר׳
משחק היריות החדש Back 4 Blood, מחזיר את השחקנים למקורותיו הבתוליים של ז'אנר האימה-הישרדות בשנות ה-2000, בהם משחקי הזומבים האפוקליפטיים היו בחיתוליהם.
המשחק פותח על-ידי חברת Turtle Rock Studios (הידועה לשעבר כ-Valve South), שבמקרה יצרה גם את Left 4 Dead, האב הקדמון שהטביע את חותמו על הז'אנר עוד בשנת 2008. בכותר החדש, מעריצים מושבעים ושחקנים חדשים כאחד, יוכלו להיכנס ישר לעניינים, הודות להיכרות פרטנית ואינפורמטיבית בנוגע לכל השינויים החדשים. אלו כוללים בין השאר שדרוגים קוסמטיים, בונוסים בסגנון חפיסות קלפים ומספר מצבי-משחק מגוונים.
בהתאם למקורותיו, Back 4 Blood שומר על האלמנטים שייחדו אותו מיתר משחקי היריות בגוף ראשון. כך למשל, מכניקת זומבים שלא נותנת מנוח לשחקנים, המרכיבים יחד קבוצה המונה כארבעה אנשי צוות, וכן הדרישה לשימוש מושכל במשאבים הקיימים בשטח. בו-זמנית, חל שיפור משמעותי בנקודות חולשה שנכחו בעבר, למשל בגזרת הנשקים, כשהפעם תיהנו מארסנל מורחב: אקדחים וכלי נשק קהים, רובי צלפים למיניהם ואיך אפשר בלי תתי-מקלע אותם גם ניתן לשדרג במהלך השלבים.
יתר על כן, בשונה מאביו הקדמון, המשחק החדש שם דגש על התפתחות עלילתית, שמניעה את הגיבורים ליצור שטחים בטוחים עבור החזית האנושית ולא רק מספקת להם מנוס ממסתור למסתור. שינוי זה ניכר, בין השאר, הודות לדיאלוגים הדינמיים בין חברי הצוות וכן במבחר הרחב של עד כשמונה דמויות שונות הניתנות לבחירה. כל דמות מציגה אופי שונה לחלוטין, דבר שמתבטא גם בבונוסים האישיים והצוותים המעודדים את השחקנים לגוון ביניהם בהתאם לצורכי המשחק.
אלמנט נוסף שתורם לחוויית המשחק המגוונת הוא הוספתם של זומבים משודרגים, הידועים כמוטציות, שמטרתם להפתיע את הצוות ברגעים הכי קריטיים במשחק כדי להקשות על ההתקדמות. באמצעות חלוקה לתתי-קטגוריות, המוטציות עברו שדרוג מהמודלים הקודמים, והן יוצרות קושי ממשי בעת הצטרפותן יחד למתקפה משולבת.
בין השאר, ניתן למצוא את המוטציות הבאות: Snitchers (מלשנים) שתפקידם הוא להתריע לנחילי הזומבים על הימצאותו של צוות לא זהיר; Reekers (מסריחנים) שיתפוצצו או יקיאו על הצוות ג'יפה ירוקה שמושכת זומבים; וכן גם Breakers (מרסקים) ו-Ogres (עוגים), ענקים המתפקדים בתור מיני-בוסים שיהפכו כל מאבק לסיוט מתמשך.
לאור המציאות העגומה של אפוקליפסת הזומבים, לא פשוט לשרוד כצוות. אך האלמנט ההישרדותי שדורש מכם לאגור ולשמור באדיקות על משאבים חיוניים, רק מוסיף לחוויית המתח ולדינמיקה הקבוצתית בעת המשחק. בהתאם לדרגת המשחק שתבחרו (Rookie, Veteran ו-Nightmare), הצוות יצטרך להתמודד עם פחות משאבים ככל שיתקדם באופן הדרגתי בין השלבים, בעוד שהסכנות שיתקפו אותו מכל עבר יעשו מתוחכמות ותכופות יותר.
לפיכך, חשוב מאוד שהשחקן וצוותו יגוונו בכמה שיותר ערכות ואמצעים הגנתיים בטרם צאתם לקרב, אותם יוכלו למצוא או לרכוש באמצעות מטבעות שנצברו בשלב שקדם לו. את המטבעות ניתן לאסוף על-ידי בונוסים או באופן ידני במהלך השלבים, אולם כאשר הלחץ לשרוד רק הולך וגובר: הדילמה האם להמשיך לחפשם רק הולכת וקטנה.
לצד הקושי הרב שמכניקת המשחק מעמידה בפני השחקנים, נוסף גם אלמנט חפיסות הקלפים, שמעניק יתרון משמעותי ברמה האינדיבידואלית והצוותית גם יחד. בטרם כל משחק, השחקנים יוכלו לבחור לעצמם סדרה של עד כ-15 קלפים שמטרתם לשפר את יכולותיהן של הדמויות: החל משיפור יכולות התקפיות והגנתיות ועד לחופש תנועה ותועלתיות.
במצב הקמפיין תקבלו גישה לכל הקלפים הזמינים, אבל בעת משחק באונליין תצטרכו לרכוש אותם באמצעות נקודות משחק. בתמורה לבונוסים הללו, הצוות ייאלץ להתמודד כנגד החפיסה הנגדית שמציג כל שלב - או בשמה הרשמי Corruption Cards - שמטרתה להקשות על אווירת המשחק בהתאם לדרגת הקושי שנבחרה. כך למשל, שלב המתנהל בחשכה מוחלטת, זומבים מהירים ומשוריינים יותר וכדומה.
לאחר ההיכרות ראשונית, ניתן לבחור עד כארבעה מצבי משחק מרכזיים:Solo, Campaign, Quickplay ו-Swarm. במצב Solo תוכלו לשחק בגפכם, לצד שלושה בוטים שיסייעו לכם לסיים את כל ארבעת האקטים המרכזיים של המשחק.
במצבי המולטיפלייר העלילתי (Campaign ו-Quickplay) תוכלו לבחור לשחק עם משתתפים נוספים, אך כדי להתחיל מנקודת התחלה מאוחרת יותר תצטרכו לסיים בהצלחה את השלבים הראשונים, עד לשלב הסופי. חשוב לדעת שבשביל לצלוח את השלבים המאוחרים יותר תצטרכו לתכנן יחד אסטרטגיה מנצחת, שתתבסס בין היתר על כימיה קבוצתית ובחירה חכמה של קלפים ודמויות שיעניקו לצוות יתרון משמעותי בכל שלב ושלב.
לבסוף, לקינוח יש לנו את מצב ה-Swarm, המתפקד כמעין Survival Deathmatch Mode ובו ארבעת השחקנים האנושיים יוכלו להתמודד כנגד ארבע שחקנים אחרים, שישחקו בתור מוטציות זומביות. בדומה לצוות האנושי שזוכה בבונוסים, גם כאן המוטציות יכולות לקבל שדרוגים לשריון, מד חיים או עוצמת נזק, בהתאם לנקודות שנצברו במהלך המשחק. במצב זה כדאי להשקיע בבונוסים שיאפשרו את הישרדות הצוות האנושי לטווח קצר. זאת לעומת מצב הקמפיין, שדורש לחימה לטווח יחסית ארוך יותר, בו נדרשת לחימה אינטנסיבית כנגד מוטציות שעשויות לפעול כנגדכם בדרכים מקוריות יותר.
באופן אישי, מאוד נהניתי ממצב הקמפיין ברשת, במהלכו גיליתי שאחת מהנאותיי הצרופות במשחק היא שימוש ב-Melee כדי לכתוש כמה שיותר זומבים ששועטים מכל עבר. כל שחקן יספיק להתנסות בעצמו במספר סגנונות משחק עד למציאת השיטה האהובה עליו, שתתבסס על חפיסת הקלפים שתשדרג את החוויה באמצעות הבונוסים המתאימים. כמו-כן, אין ספק שההבדל בין דרגות הקושי מורגש, וכי בחירה בצורת משחק קלאסית, שלא מאפשרת שימוש בכוונות ונזק פטאלי מאש ידידותית בתוך הצוות, בהחלט מגבירה את המתח ואת תחושת הניצחון בסיום כל שלב.
האווירה הקודרת ומלאת האימה של Back 4 Blood ממשיכה במסירות מהנקודה בה סדרת Left 4 Dead עצרה, אבל לא מדובר בהעתק עצל אלא יותר באתחול משודרג ברוח התקופה. נתחיל בפסקול, שכולל מספר לא מבוטל של מנגינות רוק מעוררות לצד קולות מאיימים ומותחים של המוטנטים הזומבים, שמוכנים לזנק על צוותך מעבר לפינה. גם הדיאלוג שבין חברי הצוות, שפועל על סמך אינטראקציה או בצורה אוטונומית, מוסיף לאווירה הקלילה וההומוריסטית, המנסה להתמודד עם הדחקת הזוועות שצצות בכל רגע נתון.
הבדל נוסף שחשוב לציין קיים באלמנט המשימתי, שלא מסתכם אך ורק בהישרדות ואגירת תחמושת, אלא גם למשל בהצלת אזרחים על ידי הקמת מהומה בפאב המקומי או אפילו בהפגזה מאסיבית של מנהרת זומבים באמצעות תותח הוביצר. בכל הנוגע לעיצוב השלבים, נדמה כי המפתחים שמרו של הארכיטקטורה הקלסטרופובית והאפלה שאפיינה את משחקיהם בעבר, המזכירה גם משחקים פוסט-אפוקליפטיים כמו Dying Light ו-The Last of Us.
נוסף על כך, האווירה המדממת ומטילת האימה רק הולכת ומתעצמת בעת היתקלות מטווח אפס בנחילי הזומבים, שבתמורה ממלאות את גופן של הדמויות בדם ומרה ירקרקה וגועלית. אני מוכרח להודות שהופתעתי לטובה מהייצוג הגרפי ומעורר הבחילה של קיני הזומבים, שתוארו כמעין התפשטות פיזית של רקמה ובשר רקוב, שהוסיפה לא מעט לחוויית האימים המטרידה שחוויתי כשחקן.
שינוי עיצובי זה חל גם על הזומבים עצמם, באופן שיוצר בקרבם היררכיה בין הזומבי הפשוט שקל להורגו לבין זומבים משודרגים יותר, והן המוטציות שבולטות באופן חריג משארית העדר. יתרה מכך, בדומה לקני הזומבים, המוטציות עצמן מתהדרות בנקודות תורפה בצבע אדום, המאפשרות חיסול מהיר אם השחקנים יצליחו לפגוע בהן בדיוק מוצלח.
לסיכום, Back 4 Blood מחזיר ז'אנר ההישרדות בגוף ראשון לעניינים, תוך שהוא שומר על מרבית האלמנטים שקסמו לשחקנים בראשית דרכו. אין ספק כי מדובר בחידוש מלא בשדרוגים ומכניקות משחק, שלבטח יתקבלו בברכה על ידי ותיקי הז'אנר והקהל החדש יחדיו. העלילה החדשה, האינטראקציה בין הדמויות והאמצעים הדלים שידחקו בשחקנים לחשוב טיפה קדימה, מוסיפים אף הם לא מעט לאלמנט ההישרדותי והנרטיבי של המשחק.
ותזכרו, אם התעייפתם באמצע המסע תמיד תוכלו לקפוץ למצב ה-Swarm, בו תוכלו לכתוש אחד את השני במאבק של זומבים כנגד בני-אדם. רק אל תשכחו לארגן לעצמכם מלא תחמושת וצוות לעניין, כן? שתהיה לכם אפוקליפסה נעימה.
"באק פור בלאד" (Back 4 Blood) זמין עכשיו לקונסולות ה-PS4/5, ל-XBOX ONE / SERIES X/S וכן למחשב האישי. המשחק מופץ בישראל על-ידי עדלי יונייטד.
אתם מוזמנים להצטרף אלינו בקבוצת הפייסבוק הרשמית החדשה של מאה בקולנוע. אם אתם עדיין לא שם, אפשר גם לעקוב אחרינו בעמודי הרשתות החברתיות שלנו בפייסבוק ובאינסטגרם. ניתן גם לשלוח הודעה בדוא"ל לכל הצעה, רעיון או משוב בהם תרצו לשתף.
Back 4 Blood ביקורת
Comments